În 1956 Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” din Iaşi împreună cu muzicologul George Pascu de la Conservatorul “George Enescu” înfiinţau cercul muzical “Prietenii muzicii”, în cadrul căruia se vor desfăşura săptămânal audiţiile muzicale.

Audiţiile muzicale au fost conduse până în anul 1996 de profesorul George Pascu, personalitate marcantă a muzicologiei ieşene, o persoana erudita si iubitor de frumos si de tot ceea ce tine de arte, cel care ne-a lasat mostenire nu doar un fond de carte deosebit de valoros, ci si spiritul de a continua munca sa alaturi de cei tineri. După moartea profesorului,  coordonarea audiţiilor a fost preluată de doamna prof. Univ. dr Melania Boţocan de la Academia de Arte “George Enescu”.

După aniversarea a 50 de ani de la prima audiţie muzicală, cea care a condus cu abnegaţie şi dăruire destinele Clubului „prietenii muzicii” a fost d-na Adriana Turbatu, profesor de muzică la Liceul „D. Cantemir” din Iaşi.

Din luna mai 2009 audiţiile sunt coordonate de prof. Alin Apetroaie de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”

Aceste mini-concerte au loc în sala de artă a bibliotecii care poartă numele muzicologului George Pascu.

Audiţia muzicală a fost concepută ca o formă de educaţie muzicală pentru toţi cei care iubesc muzica şi doresc să o înţeleagă, fapt recepţionat ca atare de publicul ieşean, care nu a abandonat această manifestare timp de cincizeci de ani. Cei peste cincizeci de ani de audiţie marchează un moment special pentru Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi”, pentru cei care au colaborat la realizarea ei şi nu în ultimul rând pentru cultura ieşeană.

Zilele dedicate acestor auditii au si rolul de a lansa veritabile talente, tineri elevi de la Liceul de Arte „Octav Bancila” sau studenti la Universitatea de Arte „George Enescu”.

Reclame